Een veilige werkplek, bestaat dat wel?

f7 tips voor een veilige werkplek

Wat is een veilige en gezonde omgeving?

Een veilige en gezonde omgeving is een plek waar mensen respectvol met elkaar omgaan, zichzelf kunnen zijn, zowel fysiek als mentaal gezond zijn, fouten mogen maken en hun talenten optimaal kunnen benutten om betekenisvol te zijn. Het gaat niet alleen om een veilige werkplek, maar ook om een veilige woonomgeving waarin mensen zich comfortabel voelen.

Hoe weet jij dat je je veilig voelt?

Het antwoord hierop is heel simpel. Vraag het aan je lijf! Want je lijf geeft alles aan. Je lichaam geeft namelijk signalen af die aangeven of je je veilig voelt of niet. Een veilige omgeving is er een waarin je lichaam geen stressklachten ervaart.

Wat is stress?

Stress is een reactie van je lichaam op bepaalde situaties. Het kan optreden wanneer je je ergens zorgen over maakt, je onder druk staat of je overweldigd voelt. Als je je bewust bent van stressreacties, ook de verborgen reacties, kan dit erop wijzen dat je je in een onveilige omgeving bevindt.

Hoe ontstaan stressreacties?

Stressreacties kunnen voortkomen uit diepgewortelde patronen die we als kind hebben ontwikkeld. Deze patronen kunnen te maken hebben met hoe we onszelf zien, hoe we met anderen omgaan en hoe we reageren op bepaalde situaties. Het is mogelijk dat jij je onbewust bent van deze patronen, omdat ze zo vertrouwd aanvoelen. Het kan echter zijn dat je lichaam wel aangeeft dat er stress is. Je lichaam reageert op bepaalde prikkels en kan signalen afgeven zoals spanning, angst of bevriezing.

Wat zijn verborgen stressreacties?

Verborgen stressreacties zijn subtiele signalen die je lichaam afgeeft, maar die je geest mogelijk niet meteen opmerkt. Deze reacties kunnen variëren, zoals vechten, vluchten of bevriezen. Ze kunnen ook subtieler zijn, bijvoorbeeld:

Fysieke signalen die je ervaart in bepaalde situaties:
– je spieren spannen plotseling aan. Dit kun je bijvoorbeeld in je nek voelen
– bonzen van je hart
– bovenmatige alertheid, bijvoorbeeld een scherper gehoor
– vermoeidheid
– zweten, plotseling klamme handen krijgen

Emotionele signalen van stress:
– niks meer interessant vinden, je passie kwijt zijn
– vermoeidheid. Moeite om op te staan
– twijfelen aan jezelf, aan je werk, aan je relaties
– onzeker, rusteloos, angstig of ongerust
– snel geprikkeld en/of licht ontvlambaar. Van streek over kleine dingen
– geen perspectief zien of weten waar te beginnen

Gedragsmatige signalen van stress:
– afspraken niet na komen
– verlies productiviteit
– vatbaar voor ongelukken
– te hard werken
– jezelf terugtrekken

Het is belangrijk om deze reacties te herkennen, omdat ze kunnen wijzen op een onveilige werk- of woonomgeving. Als je weet welke reacties je lichaam geeft, kun je de situatie analyseren, begrijpen wanneer het gebeurt en er iets aan doen.

 

Waarom is het belangrijk om stressreacties te herkennen?

Het is essentieel om stressreacties te herkennen, omdat het negeren van stress schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Stress kan je immuunsysteem verzwakken en uiteindelijk leiden tot ernstige ziektes. Daarom is het beter om te begrijpen waar de stress vandaan komt, zodat je er iets aan kunt doen. Het bewust worden van fysieke uitingen van stressfactoren is een belangrijke stap om stress te herkennen en aan te pakken.

Hoe ontstaan stressreacties? 

Je hoeft nergens angst voor te hebben. Of iets te doen omdat jij je gewaardeerd wilt voelen. Gezien wilt worden. Je zit een een omgeving war je karmisch helemaal vrij bent. Waar je bent losgekomen van verborgen stressfactoren die vaak voortkomen uit de programmering die we als kind hebben ondergaan. Deze patronen zijn zo diep geworteld en zo subtiel, dat het voelt alsof het bij je ware zelf past. Dus je hebt het aangedaan alsof het je 2e huid is. Een lekker zittende jas. Je geest heeft niet door dat er verborgen stress zit, maar je lichaam gelukkig wel. Je lichaam geeft bepaalde reacties. Hoe weet je noou of je in een veilige werkomgeving zit? Als je weet wat voor soort reacties het zijn. Zodat je het herkent als stresseeacties. Dus een vecht, vlucht of bevries reactie van je lichaam. Dan kan je de situatie analyseren Wanneer geberut het en dan dan kan je er wawt aan doen, want het is gezonder dat je weet waar de stress vanddaan komt, dan dat je het negeert. Want als je stress negeert dan doet dat iets met je lichaam. Het doet iets met je imuumsysteem, je verdedigingsmechanimse wordt verzwakt. Dus uiteindelijk stress dat leidt tot ernstige ziektes als je het negeert. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Want stress is een veroorzaker van ziektjes Datw illen we niet hebben. duf

Het stappenplan voor een veilige werkplek:

Wees je bewust van fysieke uitingen van stressfactoren.

Soms denk je ik heb helemaal geen stress. Dat dacht ik. En toen had ik de lijst met fysieke uitingen van stressfactoren. En toen dacht ik help ik heb gewoon stress. Wat gebeurt er wanneer ik stress ervaar? In welke situaties heb ik stress? Ik ging dat analyseren en kwam erachter dat het vaak in overeenkomstige situaties voorkwam. Ik was benieuwd wat eronder lag. Kinesiologie heeft mij geholpen. Het heeft mij inzicht gegeven in wat voor een patronen eronder lagen. Bij mij ging het vaak om situaties waarin ik mij niet gehoord voelde en in de omgang met mensen die assertiever waren en direct het woord namen. Ik voelde me vaak overrompeld. Ik had gewoon meer tijd nodig om mijzelf te uiten. Om vanuit rust mijn antwoord te formuleren. Maar deze tijd kreeg ik niet vanzelf. Dit resulteerde erin dat ik mijn mond hield en alleen wat zei als het echt toegevoegde waarde had. Ik voelde mij gesteund door een collega die mij wel liet uitpraten. Ze zei: “Ik vind het prettig als je aan het woord bent, er komt altijd iets zinnigs uit.”

Kortom ik moest zelf mijn ruimte pakken. Maar dat is moeilijk. Dat is eerst inzien en dan kun je er wat aan doen. Ik voelde me niet gehoord. ik wist dat helemaal niet dat ik me niet gehoord voelde. Blijkbaar voelde ik het wel, want ik had een bevries-reactie. Als er in de groep iemand zogezegd over mij heen walsde, dan was ik met stomheid geslagen. Ik dacht huh? Gebeurt dit echt. Ik raakte bevroren en kon niks uitbrengen. Doordat ik uiteindelijk wist dat dit een stressreactie is, kon ik er anders mee omgaan. Het lukt mij niet om direct in het moment te reageren. Eerst leerde ik om personen feedback te geven, na afloop van de bijeenkomst. Ik kon mijn behoefde delen dat ik meer ruimte nodig had om mij te uiten.

idealiter zeg je in het moment: “Laat me even uitpraten” Of “Hier ben ik niet van gediend” en pak je je ruimte. Maar als je bevriest, dan is dit moment voorbij. Eerst geef je feedback. Je nodigt ze achteraf uit voor een kopje koffie. Je vertelt over de situatie en wat het met je deed. Ik stelde mij kwetsbaar op over mijn gevoel. Vervolgens deel je wat je behoefte is. In een later stadium lukt het wel. De stress gaat u9it je lichaam. Je kunt met een volwassen blik naar de situatie kijken, in plaats vanuit een oud patroon dat me in de weg zat. Op een gegeven moment is je lichaam zo ver, dat je wel in het. moment kunt zeggen. Wacht even laat mij evven uitpraten. Herken. je je erin, wil je ook ijken of jfe stress ervaart uit het veleden? Wil je er inzicht in krijgen, zodat je er wat aan kunt doen? Wil je lichaam van stress verliezen. Boek een sessie. Mogelij kheb je genoeg aan deze teks ten kan je de reis zelf voortzetten, of vind je het fijn om er hulp bij te krijgen. invoelen wat je lichaam aangeeft en dat aan je meegeven. Het is jouw keuze. Succes op je reis.

De laatste blogs

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x